Home » Zwanger » Mijn biologische klok

Mijn biologische klok

Hoe zat het ook alweer? Even terug naar de biologieles. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt plaats ongeveer veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden.

Wanneer ben je uitgerekend

Voor het uitrekenen van de bevallingsdatum ga je uit van de eerste dag van je laatste menstruatie. Precies 40 weken later ben je uitgerekend. Bedenk je echter wel dat het altijd een gok zal zijn wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden en dat slechts 4,5 procent van de vrouwen precies op de uitgerekende datum bevalt. Reken er meer op dat je waarschijnlijk twee weken voor of na deze datum uiteindelijk zal bevallen.

Vul hier je gegevens in en je ziet de datum verschijnen.


Vruchtbare periode

Voor het uitrekenen van je vruchtbare periode ga je uit van de eerste dag van je laatste menstruatie. Vul hier je gegevens in en je ziet de datum verschijnen.


De datum die hier genoemd zal worden is ongeveer de dag van je eisprong, houd er rekening mee dat je ongeveer een twee à drie dagen rond je eisprong het vruchtbaarste bent. De kans op bevruchting is zeven à vijf dagen voor je eisprong al aanwezig omdat de zaadcellen langer in leven kunnen blijven.