Home » Borstvoeding » Oppassen geblazen

Oppassen geblazen

Van alles dat jij binnenkrijgt, kan je kindje via de borstvoeding ook wat meekrijgen. En dat is niet altijd gezond. Waar moet je op letten? En wat zijn fabeltjes?

  • Alcohol
  • Kool, ui, kruiden, sinaasappelsap en chocola
  • Koffie en cola
  • Venkel en anijs
  • Medicijnen
     

Alcohol

Hou je wel van een glaasje, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Net als tijdens je zwangerschap is alcohol ook bij borstvoeding niet zo gezond (bron: Voedingscentrum). Je kindje kan er minder van gaan drinken. En ook het slaappatroon kan verstoord raken. Het veiligste voor je baby is geen alcohol drinken. Wil je het toch? Hou het dan bij één glaasje per dag en drink dit direct na het geven van borstvoeding. Gemiddeld is na drie uur die alcohol afgebroken. Precies als je baby zo ongeveer weer wil drinken!

Kool, ui, kruiden, sinaasappelsap en chocola

Heeft je baby last van krampjes, dan wordt er al snel gedacht dat het door jouw voeding komt. Vooral van koolsoorten, uien en scherpe kruiden wordt dat gedacht, maar ook van sinaasappelsap en chocola. Toch wordt dit amper door onderzoek gestaafd (bron: Voedingscentrum). Laat deze producten dus niet bij voorbaat staan. Maar merk je dat je baby last heeft als jij bijvoorbeeld kool hebt gegeten? Dan wordt het een kwestie van nog een keer uitproberen of gewoon laten staan. Overigens zijn de meeste darmkrampjes na 3 maanden wel voorbij, dus na die tijd kun je weer wat meer gaan uitproberen. Vaak zonder problemen!

Koffie, thee en cola

In koffie, (zwarte) thee en cola zit cafeïne. Dit komt in de moedermelk terecht. Bij grote hoeveelheden kan het je baby onrustig maken. Beperk het daarom.

Venkel en anijs

Gebruik niet teveel venkel en anijs. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk zijn. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet. Het Voedingscentrum raadt ook af om baby’s venkelthee te geven. Het is trouwens een fabeltje dat venkelthee de productie van moedermelk zou stimuleren of werkt tegen krampjes bij je baby.

Medicijnen

Net als in je zwangerschap moet je bij borstvoeding eveneens opletten met medicijnen. Ook met middelen die zonder recept te koop zijn. Van bijna alle medicijnen komt er wel wat in de moedermelk terecht. Overleg dus altijd met je huisarts. Pas ook op met kruidenpreparaten. Soms zitten daarin schadelijke stoffen die ook in je borstvoeding terecht komen (bron: Voedingscentrum).